הורים רבים מתלוננים כי ילדם מכניס חפצים או בגדים לפה. הצווארונים רטובים, השרוולים עם חורים וכל העפרונות אכולים. כמו כן נשמעות אף תלונות של הכנסת אוכל רב לפה, או לכלוך הסביבה בעת אכילה. במקביל ניתן לשמוע תלונות מהורים על הימנעות מאוכל, בררנות באוכל, ובררנות בצורת ההגשה כך שאף מאכל לא יגע במאכל האחר. נו... אז מה עושים?
מקור הבעיה יכול לנבוע ממספר גורמים: קשיים רגשיים המצביעים על מצוקה של הילד, קשיים בעוררות וקשב – הילד זקוק לגירוי אוראלי בכדי לשמור על רמת עוררות קשב וריכוז וכן מקשיים בויסות החושי תוך דגש על אזור הפה.
במאמר זה אני מבקשת להתמקד בקשיים בעיבוד ובויסות החושי באזור הפה בלבד.
כבר בראשית ההתפתחות של הילד, הפה מהווה האיבר המרכזי לחקירת הסביבה. תינוקות מכירים את העולם הסובב אותם ע"י הכנסת ידיים, אצבעות וחפצים לפה. הכרת העולם דרך הפה וריור הם עניין חיובי ואבן דרך בהתפתחות התינוק.
בראשית ההתפתחות אנו ההורים נתנו לילד מוצץ לשם "הרגעה". כשהוא עייף, כשהוא לא מרוצה, כשכואב לו תמיד הפתרון הראשוני היה מוצץ. עצם מציצת המוצץ גרם לרגיעה ונסך בילד בטחון ורוגע. פעולה זו נמשכת לעיתים גם כשאנו מתבגרים וזקוקים לריכוז או להרגע . אנו כוססים ציפורניים, לועסים מסטיק, מוצצים סוכריה, מכניסים קיסם לפה וכו'.
כך שבכל רגע נתון אנו מנסים לשמור על איזון וויסות הן של המערכת התחושתית והן של ההיבטים הרגשיים והתגובות ההתנהגותיות שלנו.
ראשית הצעד הראשוני הנכון והמקצועי ביותר הוא לעבור אבחון ע"י מרפאה בעיסוק המתמחה בויסות חושי ולקבל ממנה הדרכה מתאימה ובמידת הצורך אף טיפול מתאים. לפניכם מגוון פעילויות שניתן לעשותם בבית ויכולים לסייע לילד לווסת את המערכת התחושתית בפה.
● אכילת מאכלים קשים – גזר, קולורבי, תפוח, ביגלה, ביסלי, פופקורן, בגט, אגוזים ,שקדים, נשיקה של לחם ועוד.הדרך הנכונה בטיפול עם רגישות אורלית היא ראשית לאבחן ולטפל ע"י מרפאה בעיסוק מוסמכת המתמחה בויסות חושי. היא תרכיב לו דיאטה סנסורית ותוכנית טיפולית מתאימה.
בנוסף ניתן להשתמש בפעילויות שהוצעו לכם פה
וזכרו הבינו את הילד, הכילו את הקושי שלו ותאזרו בסבלנות. התהליך ארוך ואיטי.
2014 © Elgavon. ALL Rights Reserved.
אתם מוזמנים להגיב